Ahad, 18 Ogos 2013

[79] Marhaban 1434H : Legasi Sunnah, Tradisi Budaya

Marhaban, kunjungan berkelompok dari rumah ke rumah dengan mengiramakan puji-pujian kebesaran Allah dan Baginda Rasulullah, jarang sekali kita mengertikan di sebalik maksud tersiratnya. Selain mempererat silaturahim dan menyucikan diri melalui pengampunan dosa sesama insan, marhaban adalah simbol kepada kekuatan ummah dan tanda kesatuan masyarakat.
Ia adalah elemen asas adat yang menunjukkan tanda kesyukuran kita dapat menyambut lebaran. Namun, pembangunan dan `pemulauan' ekonomi masyarakat menyaksikan marhaban semakin dipinggirkan. Marhaban ketika ini dilakukan secara ala kadar atau di sesetengah penempatan Melayu moden, ia langsung disingkirkan. Alasan yang diberikan adalah masing-masing terlalu sibuk dengan kerja atau tiada orang yang hendak mengikutinya kerana semua telah balik ke kampung masing-masing. Selepas pulang daripada kampung, masing-masing sibuk pula kembali memikirkan urusan keduniaan.
(Sebahagian daripada artikel 'Hidupkan Tradisi Marhaban di Hari Raya' ditulis oleh Mizam Rahim pada 14 Disember 2001 di Utusan Malaysia. Baca artikel penuh di sini.)

Tempoh 12 tahun telah berlalu, antara 2001 hingga 2013. Dan sejak berkurun lamanya, di Johor, tradisi bermarhaban di dalam bulan Syawal dengan berkunjungan ke rumah sanak - saudara dan sahabat handai masih terus dikekalkan. Ia sebahagian dari pelestarian sunnah dan amalan budaya yang begitu sebati dengan masyarakat Melayu Islam Johor.

Persatuan Belia G2 Felda Pemanis tidak pernah ketinggalan mengadakan program ini setiap kali Syawal menjelang. Untuk edisi 1434H / 2013M, program ini telah selesai dilaksanakan bermula Ahad - Rabu, 4 - 7 Syawal 1434H bersamaan 11 - 14 Ogos 2013. Ia dilaksanakan dalam minggu pertama Syawal. Program selama 3 + 1 hari (luar dan dalam) ini dilaksanakan setelah mempertimbangkan komitmen program lain, kerja, persekolahan, pengajian dan keluarga masing - masing.

Jadual perlaksanaan adalah seperti berikut :


Buat kali pertama, G2 membukukan semua bahan bercetak untuk Marhaban di dalam sebuah naskhah setebal 12 halaman.


Persatuan Belia G2 Felda Pemanis juga merakam dan menerbitkan semua video kunjungan Ziarah dan Marhaban Aidilfitri 1434H menerusi Saluran Yutube G2 Pemanis. Dengan selesai muatnaik semua ini, ditambah dengan koleksi tahun lepas, ia akan menjadi koleksi clip video Marhaban Aidilfitri yang terbesar. Tahun - tahun akan datang, koleksi ini akan menjadi sejarah dan kenangan kepada semua.


Koleksi rakaman video ini, meliputi tahun lepas 1433H, boleh diakses di sini. Ada 20 video Marhaban setakat ini. 


Seterusnya, mari kita halusi setiap kunjungan yang dilakukan menerusi Program Ziarah dan Marhaban Aidilfitri 1434H ini. Klik pautan untuk akess ke koleksi gambar di Laman Facebook Belia Felda Pemanis. 


Persatuan Belia G2 Felda Pemanis mengucapkan terima kasih kepada semua yang bersama - sama menjayakan Program Ziarah dan Marhaban 1434H / 2013M ini. Penghargaan tertinggi tentunyalah khusus untuk semua Tuan Rumah yang telah sudi menerima kunjungan kami. Juga kepada semua ahli - ahli yang bersama menyemarakkan lagi program. Para penderma yang budiman yang telah sudi menyumbang kepada Tabung Ziarah dan Marhaban kali ini.Semoga Allah memberikan kita kesempatan dan kekuatan untuk mengadakannya lagi tahun - tahun akan datang. Terima kasih semua :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Dialu - alukan untuk memberikan sebarang komen atau maklumbalas. Terima kasih! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...